top of page

Size en uygun araç kasko sigortası hangisi?

Güncelleme tarihi: 22 Kas 2021

Kasko nedir, çeşitleri nelerdir?

Taşıt sahipleri olanlar için kasko önemli bir anlam içermektedir. Özellikle yeni ve modelli araçları olanlar araçlarını kasko yaptırmak için arayış içine giriyorlar. Kaskonun içeriğini ve hangi alanları kapsadığını öğrenebilir, buna göre aracınızı kasko yaptırabilirsiniz. En uygun kaskoyu yaptırabilmeniz için kasko hakkında bilmeniz gereken bütün bilgileri sizler için derledik.


Bilindiği üzere taşıtlar için zorunlu trafik sigortası bulunuyor. Taşıt sahibi olan herkes bu sigortayı yaptırmak zorundadır. Kasko ise isteğe bağlı sigorta biçimidir. Zorunlu trafik sigortasının karşılamadığı hasar ve durumlarda kaskonuz devreye girerek, sizi zarardan kurtarıyor.


Kasko Nedir?

Araçları, karşılaşabilecekleri her türlü riske karşı güvence altına alan sigortaya kasko denir. Bu riskler genel olarak; trafik kazaları, yanma, çalınma veya çalınmaya teşebbüs edilmedir.

Kasko sigortası, bir yıllık olarak düzenlenir. Sigortalıyı bu süre içerisinde sigorta kapsamındaki risklere karşı bir yıl boyunca finansal anlamda güvence altına alır.

Kasko isteğe bağlı olarak yapılır. Kaskoda amaç, karşı araçtaki hasar ile değil sigortalı araçtaki hasar ile ilgilenmektir. Aracınızda oluşan hasarı poliçede yer alan maddelere göre kısmen veya tamamen karşılar.


Kasko Çeşitleri Nelerdir?


Poliçenin kapsadığı teminat doğrultusunda kaskonun 4 çeşidi bulunuyor. Bunlar;

Dar Kasko; Kasko sigortası genel şartlarında yer alan ana teminat grubunun bir kısmı için teminat verilir. Araçta oluşabilecek her türlü hasarlar teminat altına alınmadığı için “mini kasko” olarak da kabul edilir. Fiyat olarak uygun olsa da bütün teminatları karşılamadığı için pek tercih edilmiyor. Dar kaskoya giren teminatlar şunlardır; - Aracınızın kara veya demir yolunda motorlu ya da motorsuz araçlarla çarpışması - Park veya hareket halindeyken araca bir cismin çarpması ya da araç sahibinin bir cisme çarpması - Üçüncü kişiler ile fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin araca verdikleri zararlar - Aracın yanması - Aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs etmesi

Kasko; Kasko sigortası genel şartlarında yer alan ana teminat grubunun tamamı bulunur. Genel şartlar; çarpma, çarpılma, çarpışma, yangın çıkması sonucu hasara uğraması, çalınmasıdır. Üçüncü kişilerce aracınıza zarar verilmesi halinde de otomobilinizi teminat altına alınıyor. Ana teminatları kapsadığı için “genel kasko” veya “düz kasko” olarak da adlandırılıyor. Genişletilmiş Kasko; Genel kasko poliçesine göz önünde bulundurulan bazı risklere göre ek teminatlar ekleniyor. Genel kasko poliçenize ekletebileceğiniz ek teminatlar şunlardır; -Grev, lokavt, halk hareketi, terör eylemleri -Deprem, yanardağ püskürmesi, sel, su baskını -Aracın anahtarının kaybolması veya çalınması halinde kilit sisteminin değiştirilmesi -Sürücü ve yolcuları kazalara karşı ferdi kaza teminatı -Eskime payı düşme teminatı -İhtiyari mali mesuliyet teminatı -Hukuksal yardım teminatı -Enflasyon teminatı -Kullanım kaybı teminatı gibi -Alevsiz yangın teminatı Tam Kasko; Kasko sigortası genel şartlarında yer alan ana teminatları ve ek teminatların tamamını kapsar. Sürücüler arasında “full kasko” olarak da bilinir. Kasko Sigortası Nasıl Hesaplanır? Aracınız için kasko sigortası seçerken; - Aracın markası, modeli, yılı, motor hacmi, plakası - Araca sonradan ilave edilen aksesuar ya da cihazlar, - Ehliyet süreniz, kaza yapıp yapmadığınız, yaşınız, - Sigorta şirketlerinin sunduğu kasko paketleri gibi faktörler bulunuyor. Seçeceğiniz kasko türüne bağlı olarak yukarıdaki etkenler bir araya getirilerek kasko sigortası hesaplanıyor. Aylık olarak tüm araçların modellerine ve yaşlarına göre değerlerinin belirlendiği araç kasko değeri listesi yayınlanıyor. Sigorta şirketleri, başvurulan aracın ruhsatına bakarak, temel kasko sigorta bedelini tespit ediyorlar. Bundan sonra diğer faktörler ve istediğiniz ek teminatlara göre ödeyeceğiniz prim tutarı belirleniyor. Kaskonun Avantajları Nelerdir? Zorunlu trafik sigortası, sadece üçüncü kişilerin araçlarındaki hasarı karşılar. Sigorta sahibinin aracındaki hasarı karşılamaz. Özellikle, çalınma, sürücüden kaynaklanan tek taraflı çarpmalarda, yangın, sel, deprem gibi afetlerde trafik sigortası zararı karşılamıyor. Sürücüleri maddi zarardan kurtarmak, aracın değerini korumak adına kasko sigortası devreye giriyor. Genel kasko veya ek teminatlar doğrultusunda, kapsam altına alınan bütün riskler kasko tarafından karşılanır.

Kaynak: Milliyet Gazetesi 03.03.2020



Araç Kasko Sigortası Nedir?*

Araç Kasko Sigortası kaza, çalıntı, yangın, sel ya da deprem gibi durumlarda aracınızın uğrayacağı hasarı sizlere finansal olarak karşılaması için yapılan bir sigorta çeşididir. Araç kasko sigortası, trafik sigortasının aksine, zorunlu değildir ve tamamen kişinin isteğine bağlı olarak yapılmaktadır. Buna karşın olası bir kaza durumunda size ve aracınıza gelebilecek riskleri güvence altına alabilmek ve birçok ek avantaja sahip olabilmek için trafiğe çıkan tüm sürücülerin Araç Kasko Sigortası yaptırması kesinlikle tavsiye edilir.

Araç Kasko Sigortasının Avantajları Nelerdir? Araç Kasko sigortası poliçeye dahil edilen teminatlar kapsamında olası bir risk sonrası aracın hasar görmesi ya da kullanılamayacak durumda olması sonucunda sizlere finansal destek sağlar. Kasko poliçenize ekleyebileceğiniz sağlık hizmetleri teminatı ile ise kaza sonucu oluşabilecek yaralanma, ölüm gibi can güvenliği ile ilgili durumlarda kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz. Bütün bunların yanı sıra Kasko sigortası sizlere sadece finansal destek ile değil; araç sigorta poliçesi priminizi azaltarak ve aracınızda hasarsızlık indirimi sağlayarak da tasarruf etmenize yardımcı olur. Araç Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir? Araç sahibinin poliçesinde bulunan teminatlar; her sigorta şirketinin politikasına ve araç sahibinin istediği teminat kapsamına göre farklılık göstermektedir. Buna karşın standart kasko teminatları her araç kaskosu için hemen hemen aynıdır. Ancak araç standart kasko kapsamının dışında kalan durumlarda hasar gördüğü zamanlarda; ilgili kasko şirketi teminat dışı olduğu için araç sahibine ödeme yapmayacaktır. Bu nedenle aracınızın kaskosunu yaptırırken kasko teminatlarını her tür ihtimali düşünerek çok dikkatli bir şekilde belirlemelisiniz.

Standart Kasko Teminatları Nelerdir? Standart kasko teminatları araç kaskosu poliçesinde yer alan ana teminatları oluşturur. Bu ana teminatlar yangın, çalınma, çarpma ve çarpılmadır.

  • Yangın : Yangın sonucunda aracın kullanılamayacak duruma geldiği ya da kısmi olarak zarar gördüğü durumları kapsar.

  • Çalınma : Aracın ya da araçta bulunan aksesuarların çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi durumlarını kapsar.

  • Çarpma ve çarpılma : Araç hareket halindeyken ya da hareketsizken araç sahibinin ya da ikinci bir kişinin araca çarpması sonucu oluşan hasarları kapsar. Bu teminat kapsamında aracın devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi durumlarda geçerlidir.

Araç Kaskosuna Dahil Edilebilecek Başlıca Teminatlar Nelerdir? Ana teminatlar dışında bulunan diğer pek çok olası riskleri poliçenize ekleyebileceğiniz yazılı ek teminatlarla güvence altına alabilirsiniz. Bu ek teminatlar sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Buna karşın araç kaskosuna dahil edebileceğiniz başlıca teminatlar ise aşağıda yer almaktadır.

  • Sel ve su baskını teminatı

  • Deprem teminatı

  • Terör teminatı

  • Ferdi kaza teminatı

  • Ferdi kaza deprem teminatı

  • Eskime payı düşmeme teminatı

  • Yurtdışı teminatı

  • Enflasyon teminatı

  • Kullanım kaybı teminatı

  • Yardım hizmet paketi teminatı

  • Hasar ikame teminatı

  • Alevsiz yangın teminatı

  • Kilit sistemi teminatı

  • İhtiyari mali mesuliyet teminatı

  • Hukuksal yardım teminatı

Kasko Sigortası Hasar Ödemesi Kasko Sigortasının hasar ödeme işleminin gerçekleşmesi 3 olası durum için de farklı şekillerde işleyiş gösterir. Bu 3 olası durum sırasıyla;

  • Aracın hasar görmesi : Kasko sigortası yaptırılmış bir araç kaza yaptıktan sonra en az 5 gün içinde sigorta şirketine durumu yazılı olarak beyan etmesi gerekir. Ardından kaza ile ilgili gerekli tüm belgeler sigorta şirketine teslim edilir. Sigorta şirketi ise kaza ile ilgili gerekli araştırmaları yapar ve hasara bağlı olarak araç sahibine teminat bedelini bildirir. Son olarak araç sahibi ile sigorta şirketi teminat bedelinde anlaştığında; sigorta sahibinin sigorta şirketine bildirdiği banka hesap numarasına teminat bedeli yatırılır.

  • Aracın kullanılamayacak hale gelmesi : Kasko sigortası yaptırılmış bir aracın artık kullanılmayacak durumda olması durumunda ise gerekli belgeler hazırlandıktan sonra belirlenen teminat bedelini geçmeyecek şekilde ödeme yapılır.

  • Aracın çalınması : Kasko sigortası yaptırılmış bir aracın çalınması durumunda ise 30 gün beklenir ve 30 günün sonunda aracın bulunamadığına dair gerekli makam ve mercilerden alınan belgeler sigorta şirketine verilir. Eğer 30 gün içinde araç bulunursa ancak hasar gördüyse sigorta şirketi tarafından araç sahibine ödeme yapılır.

Sigorta şirketi ile araç sahibinin anlaşamadığı durumlarda ise Sigorta Tahkim Komisyonu’na şikayette bulunulabilir.

Araç Kasko Sigortası Yenileme İşlemi Araç Kasko sigortasının düzenli olarak her yıl yenilenmesi gerekir. Olası tüm riskleri engellemek adına sürücüler sigortanın bitiş tarihine yakın araç sigortası sorgulama işlemini gerçekleştirmelidir. Araç kasko sigortalarının yenilenmeme durumunda herhangi bir cezai işlem uygulanmaz. Buna karşın sizin ve sevdiklerinizin güvenliği için kasko sigortalarının yenilenme süreçlerinin ertelenmemesi kesinlikle tavsiye edilir.

Araç Kasko Sigortası Fiyatlarının Belirlenmesi Araç kasko sigortası fiyatları ve ödeme koşulları her sigorta şirketi için farklılık gösterir. Buna karşın Araç kasko sigortası fiyatları belirlenirken Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin belirlediği kasko değer listesi baz alınmak zorundadır. Ancak sigorta şirketleri bunlar dışındaki unsurları da kasko fiyatlarını belirlerken değerlendirmeye alır. Bütün değerlendirmeler sonucunda hesaplanan kasko fiyatının üstüne araç sahibinin istediği teminatlar da eklenerek ödenmesi gereken araç kasko sigortası bedeline ulaşılır.

Araç Kasko Sigortası Fiyatını Etkileyen Unsurlar

  • Araştırmalar genç insanların kaza yapmaya daha yatkın olduğunu ortaya koyduğu için sürücünün yaşı azaldıkça sigorta primleri de artış gösteriyor.

  • Araç Kasko Sigorta fiyatı belirlenirken aracın yaşına fazlasıyla dikkat ediliyor. Aracın yaşı arttıkça olası hasar durumunda masraflarda da artış olacağından; bu tip araçların yeni araçlara kıyasla kasko bedeli artmaktadır.

  • Aracın yaşında olduğu gibi aracın marka ve modeli de kasko bedelini etkileyen unsurlardan biridir.

  • Sürücünün mesleği sürekli araç kullanmasını gerektiriyorsa bu aracın kasko bedelinde de artış olacaktır.

  • Aracın bulunduğu şehrin kalabalık ya da suç oranı yüksek olması; kazaya ya da hırsızlığa diğer illere kıyasla daha fazla risk altında olduğu için araç kasko fiyatlarında yükselme yaşanıyor.

Hasarsızlık indirimi araç kasko sigortası fiyatının hesaplanmasında oldukça belirleyici oluyor. Sürücünün küçük ya da büyük yaptığı her kazada kaskodan yararlanmış olması kasko bedelini de arttırmaktadır.


* Kaynak: Generali Kasko Sigortası Rehberi

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page